Europa is…

Dit onderzoek begon…

  • met mijn fascinatie voor het feit dat (buur)landen via stereotypering en vooroordelen elkaar zwart maken, waarbij het land zelf natuurlijk altijd beter uit de verf komt. Over het algemeen is dit voor de grap, zolang het niet uit de hand loopt.

Europa is…

  • is ontstaan uit wat ook wel ‘Google-poëzie’ wordt genoemd. In een viertalige catalogus zien we wat onze google-zoektochten zeggen over de landen uit het continent Europa; onze buurlanden. Zoals de titel ons doet geloven samen ‘sociaal ernstigs gestoord’. Dit laatste kan met een korrel zout worden genomen, maar uit dit boek blijkt wel dat de (voor)oordelen behoorlijk onaangenaam kunnen zijn.

Om voorbeelden te vinden…

  • begon ik in Google te zoeken. Het duurde niet lang tot mijn interesse voor de Google suggesties zelf werd gewekt. Ik kwam zulke bizarre, grappige, verontrustende suggesties tegen dat ik besloot mijn project hier geheel op te richten. Vervolgens heb ik een viertalige catalogus gemaakt, waarin elk Europees land aan bod komt. Op alfabetische volgorde heb ik de suggesties van Google.com, Google.nl, Google.fr en Google.de van elk Europees land in de catalogus verwerkt. Via het register heb ik de thematiek ingedeeld, zodat een duidelijk overzicht komt van de positieve en negatieve associaties die wij hebben met onze buurlanden.